A fenntarthatóság jegyében

A Fenntarthatósági Témahét országos rendezvénye kapcsán a Kréta rendszeren keresztül a Szülők is értesülhettek a Fenntarthatósági kutatásról és a tanulók online kérdőívet kitöltve (https://atsense.forsense.hu/record/app – kitöltése május 26 –ig lehetséges) biodiverzitás témában segíthetik a fenntarthatósággal kapcsolatos tananyagok és programok fejlesztését.

Föld napjával, a fenntarthatósággal, a környezettudatossággal összefüggésben, április 20- án Keszthelyen került sor az idei „Balatonról, jövőről” 2023. Diákkonferencia rendezvényére. A konferencián iskolánkat a 9.I. osztály Üveges és a tavaly 2. helyezést elért Balatonparti Fűzfák 10.I. osztályból szerveződött csapata képviselte.

Az Üvegesek a Másfél fok című előadásukkal simán döntőbe kerültek, ahol Lohnné Stahl Rita tanárnő mentorálásával az előkelő 4. helyen végeztek. Témájukról már korábban beszámoltunk, mert oktatóiknak és szüleiknek is előadták a Másfél fokot. A verseny során elkészült infografikáikat a színpadon felállított standjukon mutatták be, melyet szakértő zsűri pontozott.

A Fűzfák tiszteletbeli meghívást kaptak, kik előadásukban arról számoltak be, hogyan, milyen munkával telt a projektverseny óta eltelt egy évük. Mindkét csapat a Játéktervező verseny győztesének társasjátékával tért haza, melyet Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa ünnepélyes keretek között adott át. Hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a fiatalok tudatosan és környezettudatosan éljék életüket és a lelkesedésük őt, mint pedagógust is magával ragadta.

Dr. Botos Barbara az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet asszonyától megtudtuk, hogy a legközelebbi klímacsúcs, nagy eséllyel a Közép – Európai régióban kerül megrendezésre és erre már most mi magunk is regisztrálhatunk. A győztes Értékmentők marcali csapata a greenwashingról tartott gyakorlatias, nagyon érdekes előadást, ugyanis nem minden zöld, ami annak látszik, avagy hogyan vegyük észre, hogy megtévesztenek bennünket, mint fogyasztókat.

Az Üveges csapat résztvevői: Berta Koppány; Csizmadia Csanád; Gurdon Bence; Kiss Barnabás; Pataki Péter Márk; Németh Gergő – mentor: Lohnné Stahl Rita

A Balatonparti Fűzfák csapata: Bogdán József; Bécs Gergely, Clarke Alex; Lálity Liliána; Medve Attila; Mészáros Dániel és Nyári Máté – mentor: Virágh – Karászi Marianna

Az alkalom az Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Veszprémi Szakképzési Centrum és a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg.

Virágh – Karászi Marianna