Az Állatok Világnapja

Kovács Míra és Csonka Ella tudósítása

„Október 4-én tartják az állatok világnapját, melynek gondolata először Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián merült fel. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.”

A jeles nap alkalmából állatkertek és állatotthonok nyitják meg kapuikat, ahol szakemberek különböző programokon keresztül hívják fel a figyelmet az ember és az állat közötti kapcsolat erősítésének fontosságára.  Ezúttal, iskolánk kollégiumának diákjai is megismerkedhettek néhány mentett állattal és történetükkel, ugyanis az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány képviseletében érkeztek hozzánk hozzáértő, állatbarát önkéntesek és szakemberek.

Az állattartásról, állatvédelemről, elveszett és megtalált állatokról hallottunk tájékoztatást.

Sajnos olyan adatokat, számokat is megtudtunk az elhagyott, kidobott állatokkal kapcsolatosan, amelyeket döbbent csendben hallgattunk. Történeteik felhívták a figyelmünket a helyes állattartási kultúra kialakítására, gondozására. Az előadás azzal a kérdéssel kezdődött, hogy kinek van otthon valamilyen háziállata? – nagyon sokan tettük fel a kezünket. Az előadás azzal ért véget, hogy ki ahol tud, segítsen, akár otthon a saját kis kedvenc helyes gondozásával, akár azzal hogy önkéntesként segíti a szervezet munkáját.

A rendezvény nagyon inspiráló volt a számunkra. Sokunkban megfogalmazódott, hogy az állatok milyen fontos helyet foglalnak el az életünkben és ennek megfelelően próbálunk cselekedni!