Bóják között cikázva

Balatonalmádi – A művelődési ház parkolójában húsvét előtt rendezték meg a megyei közlekedési versenyt, melyen középiskolások mérték össze tudásukat, ügyességüket. A napsütéses időben a balatonfűzfői Öveges iskolát hét kollégista diák képviselte: Szabadfi Csenge Lotti, Németh Natália, Szilágyi Edina, Hornung Orsolya, Barabás Dávid Krisztián, Meleg Dávid, Pozsgai Zalán Benedek.
F20170412_095301
A házigazdák általános tájékoztatójával indult a program, miközben a hatalmas parkolóban bójákkal, oszlopokkal, lécekkel, krétával rajzolt vonalakkal és egyéb eszközökkel épültek a négy és kétkerekűeknek szánt pályák. A résztvevők általános KRESZ teszttel indítottak, majd Szilágyi Edina autóba ült, hogy a tolatós, szlalomozós nehéz terepen is bizonyítsa rátermettségét. Elsőként nyilván nem volt könnyű a többiek kiemelt figyelme mellett teljesíteni a feladatokat, de Edina kitűnően és szó szerint is vette az akadályokat, meghazudtolva a tévhitet, hogy a hölgyek képtelenek a rutinpályán, annak összedöntése nélkül végigmenni.
F20170412_094855

A kerékpárosok előbb gyalog cikáztak a parkolóban, és memorizálták a kanyarokat, később pedig tették ugyanezt már nyeregben ülve, szóbeli rendőri segítséggel. Aranyosak voltak az Övegesesek, akik szurkoltak egymásnak, hogy aztán a pálya végeztével gyorsan elmondják iskolatársaiknak, hol kell különösen figyelni, hogy a bicikli hiba nélkül haladjon.
F20170412_100321
A gyakorlati feladatokat a rendezők figyelmessége követte: mindenkinek jutott kávé, szendvics, csokoládé. Ám a megpróbáltatásoknak még messze nem volt vége, hiszen következett a „nagypályás” rutin, vagyis a közutakon is tett egy-egy kört a mezőny. A viszonylag nagy forgalomban a kerékpárosok helyzete volt nehezebb, valószínűleg alaposan meglepték az autósokat, akik ennyi szabályosan, jobbra-balra kitett kézzel „indexelő” bicajost még életükben nem láttak.
F20170412_085206
A kellemes délelőtt végén a kollégisták megállapították, hogy élményt jelentett mindenki számára a verseny, melyen a részvétel volt a fontos. Ami a helyezéseket illeti, szoros csatában ugyan, de ez utóbbi kijelentéshez tartották magukat az Öveges iskola tanulói.

Novothny Ottó, tanár

F20170412_101831
F20170412_102112