Duális képzés az elektronikai technikus szakon

Intézményünk és a székesfehérvári DENSO Gyártó Magyarország Kft. közötti együttműködés alapján, 1/13A osztályos elektronikai technikus tanulóink az idei tanévtől tanulói szerződéssel a székesfehérvári gyárban vehetnek részt gyakorlati képzésben. A képzés a 2014/2015-ös tanév nyári gyakorlatával indul.

A DENSO Gyártó Magyarország Kft. az ország egyik legjelentősebb autóipari beszállítója. Üzemanyag-ellátó rendszerelemek (adagolószivattyú, nyomócső, befecskendező) és rendszervezérlő egységek gyártásával foglalkozik. Eladásaik jelentős hányadát a dízel üzemű gépkocsik számára gyártott adagoló rendszer teszi ki. Termékeik másik nagy csoportját a rendszervezérlő egységek (System Control Components) alkotják. A rendszervezérlő egységek segítségével a motor működésének egyes jellemzői (üzemanyag-felhasználás, nyomaték, teljesítmény, károsanyag-kibocsátás) módosíthatók, így lehetővé válik a hatékony, takarékos és környezetkímélőbb működés együttes megvalósítása.
A programban résztvevő tanulók számára a gyakorlati képzést, a következő 14. évfolyam során, minden második héten a DENSO székesfehérvári gyára biztosítja.

A gyakorlathoz szükséges elméleti képzés a vállalat oktatási központjában történik, kiválóan felszerelt oktatótermekben és kabinetekben a cég szakoktatóinak és mérnökeinek irányításával.
A diákok, gyakorlati feladataik megoldása során a karbantartási részleg munkájában vesznek részt, így „életszerűen”, közvetlenül a vállalat működésébe bekapcsolódva ismerkedhetnek meg a legmodernebb gyártási technológiákkal, eszközökkel, eljárásokkal.

A gyakorlati képzés során tanulóink, automatizált gyártórendszerekkel, (Siemens, FANUC) PLC programozással, (MORI SEIKI) CNC gyártástechnológiával- és programozással, (DENSO, Mitsubishi, Yamaha) robottechnikával- és programozással, IT rendszerintegrációval, (Sony, Mitutoyo) méréstechnikával, villamos szerelési és karbantartási feladatokkal, elektronikai áramkörök- fejlesztésével, tesztelésével, javításával ismerkedhetnek meg.

A gyakorlat teljes idejére a DENSO, havi tanulmányi ösztöndíjat, étkezési és utazási kedvezményeket, munkaruhát biztosít a tanulók részére.

Székely Nándor, tanár