Félzsiráf – csillagász

Bakonybéli kirándulás

IMG_20220603_194620_(Nagy)
Osztályunk benevezett a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség által kiírt környezetvédelmi versenyre. A Balatonparti Fűzfák néven futó csapatunk a környezeti fenntarthatóságra fókuszáló gyakorlatias ötleteivel a második helyet szerezte meg a „Balatonról, Jövőről” című siófoki diákkonferencián. Nyereményünk egy bakonybéli kirándulás volt, melyek első felét egy erdei túrával töltöttük, majd a Pannon Csillagdában tett látogatással folytattuk. Az este egy impozáns bakonybéli buszmegállónál kezdődött, ahol máris többszáz millió éves (idő)utazást tettünk meg, anélkül, hogy bármilyen buszra felszálltunk volna. A kövekből rakott buszmegálló ugyanis igazi földtörténeti kincseket rejtett, négy különböző korszakból származó, csupán néhány millió vagy akár több száz millió éves követ is találhattunk benne a túravezetőnk segítségével.
IMG_20220603_191200_(Nagy)
Az erdei túra során megfigyelhettük a különböző őshonos és tájidegen növényeket, az esti-éjszakai erdő hangjait, de ahhoz korán volt még, hogy állatokkal is találkozzunk, sajnos vagy szerencsére az állat méretétől függően…
IMG_20220603_192720_(Nagy)

A nyeremény-est második része a Pannon Csillagdában a Chillagász blogger (https://www.facebook.com/chillagasz) interaktív előadásával indult, melyből többek között megtudtuk, hogy már a Hubble űrteleszkópnál is van modernebb, a James Webb űrtávcső, amivel a messzi-messzi galaxisokat is lehet vizsgálni. Továbbá azt is, hogy egy magyar csillagász a becsapódása előtt két órával fedezett fel egy, ahogy a bulvársajtó írta, fél zsiráfnyi kisbolygót – ilyenre korábban csak amerikai csillagászok voltak képesek. De filmajánlót is kaptunk, a 2021-es Don’t Look Up című témába vágó filmhez (https://www.imdb.com/title/tt11286314/), és persze egy applikáció ajánlót is: a Stellarium programmal (https://stellarium-web.org/) a határ tényleg a csillagos ég!
BB6.
Aznap este felhők takarták a valódi csillagokat, de a kupolára vetített égbolton azért még felfedezhettük az északi félteke égboltján ismert csillagképeket, mint a Nagy Medve és a Kis Göncöl, vagy a zodiákus csillagjegyeit. A technika segítségével még a déli félteke csillagképeiből is kaptunk egy kis ízelítőt, ahol, mint megtudtuk, létezik Egyszarvú, sőt Légszivattyú fantázianévre hallgató csillagkép is.
BB7.
Az est végén, azaz már éjfél után Galilei élete elevenedett meg előttünk, és története rávilágított arra, hogy egy felfedezést nem mindig értékelnek pozitívan, az igazság kimondása sokszor érdekeket sért… Ugyan a film nem happy end-del zárult, mégis a Pannon Csillagdában tett látogatás volt az est fénypontja, habár elsötétített teremben ismerkedtünk meg a mennyezetre kivetített csillagképekkel, az éjszakai égbolt szépségeivel. A bakonybéli kirándulás maradandó élmény volt az első perctől az utolsóig, a versenybe fektetett energia többszörösen megtérült, jelentős mértékű károsanyag kibocsátás nélkül.

Clarke Alex, 9.i

BB1.