Iskolánk rövid története

“Az oktatás célja nem az,
hogy befejezett tudást adjon,
hanem az, hogy szilárd alapot
teremtsen a továbbhaladásra”

(Öveges József)

Szakképzés több mint nyolc évtizede létezik Balatonfűzfőn, bölcsője kezdetektől fogva a helyi vegyipari nagyvállalat, a Nitrokémia volt.

1921-ben megalakult a Magyar Lőporgyártó Üzemi Részvénytársaság, s 1922-ben megkezdték a fűzfőgyártelepi, Füstnélküli Lőporgyár felépítését.
Inasokat először 1926-tól foglalkoztattak. 1931-ben a segédvizsgára készülők számára szakrajzi alapismereteket és rajzolvasást oktató tanfolyamot indítottak, ami az elméleti oktatás csírájának tekinthető.

1936-ban megnyitották a tanonciskolát 30 tanulóval. Az iskola első hivatalos neve 1938-tól: Fémipari Szakirányú Iparitanonciskola. 1940-ben a gyár területén tanműhelyt, a lakótelepen pedig tanoncotthont létesítettek.

1965-ben emelték a tanoncotthont kollégiumi rangra, 1994-ben pedig a Nitrokémia munkásszállójába történő átköltözéssel színvonalasabb életkörülményeket sikerült megvalósítani. 2005-től a fiú-, majd 2006-tól – és 2007-től újra – a leány kollégiumban más-más telephelyeken, kisebb területen, de jó színvonalon biztosítottuk a tanulók elhelyezését.

Az iskolánk neve és helye többször változott a története során,valamint módosult a profilja is. 1950-ben Munkaerőtaralékok Hivatala (MTH) 294. sz. Ipari¬tanuló Iskolája lett. A tanműhely és a tanulóotthon külön irányítás alá tartozott. Az 1952 53-as tanévtől egységesítették a kollégiumot, a tanműhelyt és az iskolát MTH 303. sz. Iparitanuló Intézete néven. 1957-től a Munkaügyi Minisztérium 303. sz. Iparitanuló Intézete, majd 1967-75. között a 303. sz. Jókai Mór Ipari Szakmunkásképző Intézet nevet viselte intézményünk.

1969-től a Nitrokémia jelentős támogatásával a szakmunkásképzés dinamikus fejlődésnek indult, új korszerű iskolaépület és tanműhelyek szolgálták az oktatást.
1983-ban szakközépiskolai osztály indult, s ettől kezdve az új elnevezés: Irányítástechnikai Szakközépiskola és 303. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet. 1988-ban megkezdődött az általános vegyész szakközépiskolai, 1992-ben pedig a mechatronikai technikusképzés. 1996-ban PHARE világbanki támogatású képzés indult meg.

Az új évezred küszöbén szakmunkás és technikus osztályokban folytatódott és új területekkel bővül a képzés. 2000-ben gimnáziumi osztályban diszlexiás tanulók képzése, 2001-ben felsőfokú akkreditált szakképzés indult.

2008. július 1-től vagyunk tagjai a Bakonyi Szakképzés Szervezési Társulás térségi integrált szakképző központnak.

Iskolánk ma a modernizáció szolgálatában álló, elektronikát, informatikát, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztrációt, gépészetet alap és magas szinten oktató, a korszerű oktatási módszereket és az informatikai eszközöket az oktatásban alkalmazó szellemi központtá vált.

Ipari kapcsolataink fontos meghatározói képzésünknek. Így az informatikai hálózati szoftverek terén kiemelkedő jelentőségű Novell® cég referencia iskolája, valamint a számítógépes hálózati eszközök terén piacvezető CISCO Systems® cég által életre hívott Hálózati Akadémiai Program helyi akadémiája vagyunk.

Intézményünk 1997. április 23-án vette fel Öveges József nevét, a nagy pedagógus iránti tiszteletből és azzal a céllal, hogy a tőle származó, jelmondatunknak is választott, szemléletmódot megvalósítsuk.

Történetünk néhány képben is megtekinthető.