Klímatudatosság

Klímatudatossági kerekasztal a kollégiumban

Az önkormányzattal karöltve valósítottuk meg a kerekasztal rendezvényt 2021.szeptember 23-án, 16 órai kezdettel az Öveges iskola aulájában. Ez az esemény a város KEHOP-1.2.1-18-2018-00230 számú projektjének egyik programeleme volt. Továbbá aktívan kapcsolódtunk a „Szem előtt a jövő generációja” című civil szemléletformálás kezdeményezésükhöz is, hiszen számunkra is fontos, hogy a tanulóink megismerjék és elsajátítsák a fenntarthatóság alapelveit; halljanak, tudjanak arról, hogyan óvhatjuk meg Földünket.
Biodiv1

A rendezvényt megelőzően diákjaink klimatudatossági kérdőíveket töltöttek ki egyénileg az első tanítási napon. Majd csapatokba szerveződve csoportvezetőik segítségével dolgozták fel a Földünket érintő globális problémákat. A globális felmelegedés, a túlnépesedés, a biodiverzitás csökkenése, a környezetszennyezés és a hulladékgazdálkodás témaköreit járták körül. A rendezvényen az önkormányzat pályázati referense; Nóti Attila és Ferenczy Franciska külsős szakértő is jelen volt. Jómagam egy Siemens által végzett kutatásból idéztem a program megnyitásakor:
„Öt megatrend fogja legnagyobb mértékben befolyásolni az elkövetkező néhány évtizedet. Ezek a digitalizáció, a demográfiai változások, a klímaváltozás, az urbanizáció és a globalizáció. 2025-re 175 zettabytera növekszik a digitális „univerzum”. 2050-re közel 10 milliárd ember fog élni a bolygónkon és 2°C-kal lesz magasabb a globális átlaghőmérséklet. A becslések szerint 30 év múlva a világ lakosságának 70%-a városokban fog élni és a károsanyag-kibocsátás akár további 60%-kal is növekedhet a megnövekedett közlekedési forgalomnak köszönhetően. ”
Az öt csapat is hozott érdekes adatokat. A kollégium összes lakója előtt mutatták be az általuk feldolgozott témát. Így mindenki szerezhetett új ismereteket, kaphatott sokszor megdöbbentő információkat.
Ezt követően a klímatudatossági keresztrejtvény kitöltése és a sütizés következett, illetve némi adminisztrációs munka, amely a pályázatoknál elmaradhatatlan tevékenység. Ezúton köszönöm szépen minden olyan kollegám segítségét, akik a suliban koordinálták a kérdőívek kitöltését, illetve Hajdu Gabinak, aki összefogta ezt a feladatot. Úgy látszik; sokan szívükön viselik iskolánkban a fenntarthatóság gondolatát és szívesen tesznek is ezért.
Ma elengedhetetlen feladat az oktatás és nevelés terén, hogy gyerekeinket, tanulóinkat környezettudatos szemléletmódra neveljük. Jó alkalom volt erre az önkormányzattal közösen megvalósult projektünk. Köszönöm a diákoknak, hogy partnerek voltak ebben.
Takács Bernadett
kollégiumi nevelőtanár