Közösségi szolgálat

Közösségi

“tuet gutes allen”
“tegyetek jót mindenkivel”

(Pál apostol a galatákhoz)

A TE közösségi szolgálatod

A törvény előírja, hogy azoknak, akik 2016-ban, vagy azt követően érettségiznek 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük.

Hogyan válassz projektet?

Iskolánk folyamatosan szervez projekteket, hogy teljesíteni tudd kötelezettséged. Mindenképp olyan foglalkozást válassz, amely kapcsolódik érdeklődési körödhöz. Ekkor a feladatot jól tudod ellátni. Fontos a hely és az időpont is. Lehetőleg az iskola környékére, a környező településekre, Veszprémbe szervezzük az akciókat. Lehet azonban, hogy lakóhelyed környékén tudsz megfelelőt találni. Ezt is támogatjuk.
Javasoljuk, hogy többféle szituációban próbáld ki magad. Ez sokrétűen fejleszt téged és megkönnyítheti további pályaválasztásod is. Fontos, hogy tudatosan használd a lehetőséget. Tartsd szemelőt, hogy az számodra és a környezeted számára is hordozzon értéket.
Figyelj, hogy ne a 11. évfolyamban, vagy még később akarj eleget tenni a kötelezettségnek, hanem kezd el 9-ben és fejezd be a 12. (az érettségi éve) előtti nyáron.
Csak olyan tevékenységet végezhetsz, amelyért nem jár fizetés, társadalmilag hasznos és a közösség javát szolgálja. Ilyen lehet:

  • egészségügyi,
  • szociális és jótékonysági,
  • oktatási,
  • kulturális és közösségi,
  • környezet- és természetvédelmi,
  • polgári és katasztrófavédelmi munka,
  • illetve közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel.

Mindenképp kell egy szervező, fogadó intézmény. Ezzel a szervezettel iskolánknak szerződést kell kötni. (Partnereinket alább találod, de új megállapodást is szívesen kötünk. Fordulj a koordinátorokhoz!) A szervezett programra jelentkezni kell, az elvégzett munkáról naplót kell vezetni amelyben követhető a projekt, az időpont, a munka időtartama, a tényleges tevékenység, és az igazoló aláírása is szerepel. Erről az iskolában nyilvántartást kell vezetnünk. Minden igazolást az osztályfőnök gyűjt össze. A részletes tudnivalókat itt tudod letölteni.

Koordinátor
Novákné Szilas Szilvia, tanár novakne.szilas.szilvia@oveges-szi.hu

Szerződött partnereink települések szerinti sorrendben itt találod.
Ha nem találod azt a helyet, aki szívesen foglalkoztatna és neked is szimpatikus, akkor fordulj a koordinátorokhoz!

Külső oldalak a közösségi szolgálatról

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) gondozza a Közösségi Szolgálat Portált, mely a legautentikusabb információkat tartalmazza.
A fogadó intézmények keresésére is van lehetőség az OFI-nál. (Nem tartalmazza az összes fogadó szervezetet.)
Információ tanároknak, diákoknak és fogadó szervezeteknek ugyan csak az OFI-nál.
Az önkéntességről szól az Önkéntes oldal és a térképes szervezetkereső is.

Elismerés intézményünk tevékenységéről

oklevel-kozm-nagy