Parasport nap 2021

A személyes találkozás elmarad

Minden esztendőben február 22-e a Magyar Parasport Napja. Iskolánk, az Öveges már az első alkalommal, 2018. évben csatlakozott a programhoz, amikor olyan fogyatékkal élő emberekkel ismerkedtünk meg, akik példamutató módon viselték az élettől kapott hátrányos helyzetüket.
Természetesen a cél az, hogy ne csak ezen az egyetlen napon érezzünk együtt velük, vagy gondolkodjunk el azon, milyen lehet az élet kerekesszékben, vagy éppen látássérültként.
Az első alkalommal a szervezők is kiemelt izgalommal várták vendégünket Navratyil Sándort. Szerencsére nem kellett fegyelmezni az iskola aulájában összegyűlt érdeklődőket, teljesen elnémultak, amikor a balatonfüredi fiatalember kerekesszéken begördült a széksorok mellett. A diákok csendben hallgatták az első magyar téli paralimpikon sportember életének történetét, sőt a beszámoló végén mindenféléről kifaggatták az őszintén válaszoló vendéget.
A program olyan jól sikerült, hogy második lakalommal is Navratyil Sándort hívtuk meg, aki a fogyatékos emberek sportolási lehetőségeit mutatta be egy kisfilmen. A vetítés közben folyamatosan mesélt saját élményeiről, tapasztalatairól, így ismét remek hangulatban zajlott, illetve zárult az esemény.
20200224_162736

Tavaly Hencsei László testnevelő és Birnbauer Botond paraúszó érkezett az iskolai aulába. Az általános iskolás születetten mozgássérült Botond egészen elképesztően jó kedvvel mesélt mindennapi életéről. Sőt be is mutatta hogyan közlekedik kerekesszék nélkül, amit szintén döbbent és együtt érző csendben figyeltek diákjaink.
Ismét kiderült, hogy súlyosnak gondolt problémáink, mindennapi nyűgjeink mellett nem árt szembesülni azzal, hogy sokkal nehezebb körülmények között is lehet és kell életvidáman élni, illetve célokat kitűzni és a megvalósításukért mindent megtenni. A Magyar Parsport Nap pontosan emiatt fontos rendezvény.
Éppen ezért az idei furcsa helyzetben sem szeretnénk lemondani arról, hogy felhívjuk a figyelmet arra: sokan vannak közöttünk, akik másként kénytelenek élni, mint társaik. Megérdemlik a figyelmet, a segítséget, azt, hogy példaként tekintsünk azokra, akik a hátrány ellenére is minden nap harcolnak azért. hogy sikeresek legyenek.
Javaslom, hogy a https://www.youtube.com/watch?v=5kf__TMWj1w&feature=youtu.be linken nézzék meg ezt a mindössze 13 perces, többszörös díjnyertes kisfilmet, illetve a végén a rövid interjúkat, melyeket a szereplőkkel készítettek.
Novothny Ottó, nevelőtanár