TE-IS

TeIs

MI IS, TE IS

2014-ben Uniós kezdeményezésre és támogatás mellett a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) felhatalmazást kapott egy olyan program megvalósítására, melyben a testmozgás tanórán kívüli és hétköznapi megjelenési formáit támogatva új szemléletet próbálnak kialakítani az iskolákban. A program a találó TE IS néven indul (a mozaikszó jelentése: Testmozgás az Iskolában), és nem titkolt célja, hogy az esélyegyenlőség megteremtése és a társas támogatás már fiatal korban beépüljön a személyiségjegyek közé, mindehhez pedig a testnevelés bizonyos eszközeit veszik igénybe. A program országszerte 144 iskolában, többek között itt Balatonfűzfőn az Öveges József Szakképző Iskolában indult be, októberrel. Ezt megelőzte az érintett iskolákból és régiókból erre a feladatra jelentkezett tanárok, és MDSZ-es dolgozók megfelelő irányú továbbképzése, vagyis egy mentor és tréner képzés.

Az első és legfontosabb feladat a mentorok számára a TE IS csapat felállítása volt, amelybe kizárólag önként jelentkező diákokat lehet beválogatni, közülük is előtérbe helyezve a hátrányos helyzetű tanulókat.

A csapat összeállítása közben párhuzamosan folytak a háttérmunkálatok, hiszen a program egy éves időtartamára külön helyiség lett kijelölve a szervezőmunka számára az iskolában. Ez a KUCKÓ. A kuckó falára felkerült a program logója, és 2014. november 13-án itt tartottuk meg a hivatalos intézményi megnyitót.

A vállalt feladat nem kisebb, mint ennek a kis csapatnak a kezdeményezésére és segítségével, tanórákon kívüli időszakokban, sok aktivitással, mozgással járó játékos feladatokba a lehető legtöbb diákot bevonni.

Az iskolai életbe egy újabb szín kerül ezzel, új, működő és konstruktív közösségek jöhetnek létre. Kezdődik a munka. TE IS Program, veled tartunk MI IS.

Balatonfűzfő, 2014. november 20.

Hajdu Gabriella

A program a TÁMOP-3.3.15-13/1-2014-0001 projektben támogatott.